07-08-2015 Plaspower

4 augustus 2015

Op de universiteit in Bristol testen onderzoekers een bijzondere manier van energie opwekken: het genereren van stroom uit urine. Hoe werkt deze techniek precies en wat zijn de voordelen ervan?

Op de Britse University of West England hangen sinds maart van dit jaar speciale urinoirs die stroom opwekken. Deze urinoirs zijn uitgerust met biologische brandstofcellen zodra  studenten en wetenschappers hun urine hebben geloosd, begint het lampje boven hun hoofd te branden. Dit zijn nog prototypes, maar als het aan medeorganisator Oxfam ligt, zijn de speciale wc’s binnenkort volop in vluchtelingenkampen te vinden.

Van urine naar elektriciteit 
De techniek achter het zogenaamde 'pee-power' toilet is eigenlijk best eenvoudig. De urinoirs zijn voorzien van biologische brandstofcellen en de levende microben, die volop in de biobrandstofcellen aanwezig zijn, 'voeden' zich met de urine. Deze afvalstoffen gebruiken de microben vervolgens voor hun groei en zetten de urine tegelijkertijd om in energie. Deze energie zorgt er voor zorgt dat het lampje in het toilet gaat branden.

Duurzaam, goedkoop én veilig
Deze manier van elektriciteit opwekken kent veel voordelen. De installatie is niet alleen redelijk eenvoudig aan te leggen, maar ook vrij goedkoop. Én misschien wel het allergrootste pluspunt: hartstikke duurzaam. Groener dan dit kan bijna niet. Er worden geen fossiele brandstoffen ingezet en er wordt gebruik gemaakt van een afvalproduct waarvan meer dan genoeg op voorraad is.

De 'pee-power' kan een uitkomst zijn in vluchtelingenkampen. Deze liggen vaak ver verwijderd van elektriciteitscentrales. Daarom is er vaak geen verlichting en dat brengt onveilige situaties met zich mee. Door te zorgen voor verlichting in het toilet, voelen vooral vrouwen zich een stuk veiliger en wordt de kans op misbruik verkleind. De onderzoekers verwachten dat het zo'n 600 dollar kost om een heel vluchtelingenkamp dankzij deze installatie van elektriciteit te voorzien.

 

 

© Wouda installatietechniek, Dronten

Powered by: VWA software marketing design